O tym, że miody mają zbawienny wpływ na zdrowie człowieka, wiedzą już chyba wszyscy. Nie bez przyczyny miód jest obecny w diecie człowieka od niepamiętnych czasów. A starożytne bartnictwo z czasem ewoluowało we współczesne pszczelarstwo. Bogactwo wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości miodu, stawia go w szeregu jednych z najbardziej pożytecznych substancji naturalnych na świecie. Współcześnie miód przeżywa swój wielki comeback.

Za sprawą zwiększenia świadomości ludzi, odnośnie zdrowej diety i tego jak różnego rodzaju produkty spożywcze wpływają na stan zdrowia człowieka i jego ogólną kondycję fizyczną, zaczynamy wybierać produkty, które mają na nas pozytywny wpływ i działają na naszą korzyść. W ten sposób miód staje się coraz częściej wybieranym zamiennikiem substancji słodzących, w tym przede wszystkim szkodliwego i zupełnie bezwartościowego – nie licząc pustych kalorii – białego cukru. Badania naukowe, które potwierdziły znaną naszym przodkom wartość odżywczą miodu, skłaniają ludzi do zwrócenia się w kierunku tego, jakby nie było, pysznego i zdrowego produktu pszczelej pracy. Zastosowanie miodu nie ogranicza się tylko do słodzenia herbaty czy innych napojów albo używania do przyrządzania słodkich deserów. Miód już od dawien dawna stanowił cześć składową kuchni na całym świecie. Różnego rodzaju gatunki miodów, pochodzące z przeróżnych nektarów, stanowią świetną przyprawę do potraw i dań.

Miód w zależności od tego, z jakiego rodzaju rośliny pochodzi, charakteryzuje się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem, i aromatem. Są miody bardziej i mniej słodkie, z nutą goryczy lub kwasowości, spektrum smaków jest olbrzymie, a prawdziwi znawcy miodu, niczym koneserzy wina czy sommelierzy, potrafią określić dokładnie z czego miód został wykonany, a nawet skąd pochodzi, jak były przechowywane oraz określić jego przybliżony wiek. Dodatkowo miód może być zmieszany z różnego rodzaju ziołami czy przyprawami i nazwany jest wtedy ziołomiodem. Wielu z nas z pewnością słyszało o miodzie pitnym lub miało okazję go skosztować. Napój ten pochodzi z fermentacji alkoholowej miodu, najczęściej gryczanego i swego czasu był bardzo popularnym napitkiem, szczególnie w czasach kiedy woda była traktowana z wielką ostrożnością i najczęściej rozcieńczano ją winem czy właśnie miodem pitnym, a wszystko to w celu zabicia znajdujących się w niej bakterii i zarazków. Miód ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Już w starożytności doceniano zbawienny wpływ miodu na skórę, ponieważ obok właściwości wygładzających skórę, miód również ją ujędrnia, a także ujednolica jej koloryt. Natomiast właściwości antyseptyczne miodu przyspieszają gojenie się ran i przeciwdziałają tworzeniu się bliznowców. Właściwości lecznicze i prozdrowotne miodu, a także kosmetyczne i najzwyczajniej te smakowe sprawiają, że miód jest jedną z najbardziej uniwersalnych substancji naturalnych, jakie zostały odkryte przez człowieka. Nie dziwi więc nikogo fakt, że współcześni pszczelarze z niezwykłą troską i szacunkiem podchodzą do pszczół. My też powinniśmy nauczyć się szanować, te niezwykle pracowite i pożyteczne stworzenia.

Więcej : http://www.tomekmiodek.pl/miod-pszczeli