Węglowodany, czyli cukry to obok białek i tłuszczów główny składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Obecnie istnieje tendencja do ograniczania spożywania cukrów, uznając je za „białą śmierć”. Jednak pamiętajmy, że jest to składnik, którego całkowicie nie możemy się wyzbyć. Dlaczego? Zapraszamy do lektury.

Glukoza dostarcza energię do naszych tkanek. To jest jej podstawowa funkcja. Zbyt małe stężenie glukozy we krwi powoduje, że jesteśmy mocno osłabieni, rozdrażnieni oraz nie możemy skoncentrować się na tym, co robimy. Węglowodany usprawniają pracę naszego mózgu i odpowiadają za utrzymanie serotoniny na wysokim poziomie. Czym jest serotonina? To hormon znany powszechnie jako hormon szczęścia. „Jesteś zły? Zjedz batonika!” – tak twierdzą niektórzy. I chodzi tutaj właśnie o węglowodany, nie wzięło się to więc znikąd.  Jeżeli zaś chodzi o kaloryczność węglowodanów, jest ona podoba do kaloryczności białek, bowiem wynosi 4 kcal na 1 gram spożytych cukrów. Pamiętajmy, że mówimy tu o czystym cukrze, bez jakichkolwiek dodatków.

Cukier to czysta energia dla naszego organizmu. Jeżeli jest go za mało, organizm zaczyna pobierać energię z naszych mięśni, co prowadzi do silnego osłabienia naszego funkcjonowania. Cukry są regulatorem jeżeli chodzi o metabolizm tłuszczów. Warto również wiedzieć, że w przypadku, w  którym spożywamy mniej niż 100 gramów cukrów dziennie, nie spalimy spożytych w ciągu dnia tłuszczów. Jest to silna zależność, którą podkreślają dietetycy, a o której wie niewielu z nas. W naszej diecie energia z węglowodanów powinna stanowić około 50%. Zdziwiony? Jest to polecane również w przypadku odżywiania dzieci powyżej drugiego roku życia.
Omawiając temat węglowodanów nie wspomnieć o ważnym wskaźniku, jakim jest indeks glikemiczny. Określa on jak szybko energia z danego pokarmu będzie uwalniana do naszego organizmu. Zasadą jest, że im niższy wskaźnik indeksu glikemicznego, tym lepiej. Niski wskaźnik IG posiadają generalnie produkty jak najmniej przetworzone. Są to warzywa, cytrusy, słonecznik, orzechy, pieczywo, ale tylko to, które zostało wytworzone z mąki razowej, makarony pełnoziarniste, ryż oraz kasze. Produktów jest całkiem sporo. Pamiętać również należy, że produkty o niskim wskaźniku IG polecane są szczególnie cukrzykom.